Naši milí zákazníci, vzhledem k našemu sortimentu zůstává naše prodejna nadále otevřena dle obvyklé otevírací doby.

Dekantační trychtýř

Kód: 2H1977
LIKVIDAČNÍ VÝPRODEJ
Neohodnoceno
599 Kč –83 %
Dekandační trychtýř na víno z nerez oceli a stojánkem
599 Kč –83 % 99 Kč 81,82 Kč bez DPH
Skladem na prodejně
Můžeme doručit do:
3.12.2020

Nerezový dekantační trychtýř na víno.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Obecné zásady a proces dekantace

Při dekantaci se víno přelévá z lahve nejlépe do karafy a nevylévá se veškeré víno. Trochu vína necháme na dně originální lahve tak, aby sedlina nepřišla do dekantační nádoby.  Někdy se nám ale i tak může stát, že se nějaký kal či vinný kámen do karafy dostane. Právě její tvar však umožňuje, aby se tyto případné zbytky již nedostaly při nalévání do sklenic. Je lepší trochu vína na dně obětovat.  Pokud nevlastníme karafu, je možné víno dekantovat třeba do džbánku. Pro výrazně starší vína je vhodné využít karafu typu kachny, pro mladší se užívá tzv. lodní karafa.

Před dekantací vypláchneme karafu nepatrným množstvím vína, kterým se zavíní a toto víno vylejeme. Následné nalévání vína do karafy provádějí zkušení sommeliéři za světla svíčky, aby viděli, zda již nehrozí nalití sedimentu. Navíc je takový postup efektní a pokud jej při servírování uplatníte, jistě získáte obdiv přítomných.

Dekantace mladších vín v bodech:

  • Dekantace prospěje také mladým červeným vínům, která se potřebují provzdušnit, tzv. „se nadechnout“.
  • Při dekantaci mladých vín můžete víno nalévat do nádoby z větší výšky nebo proudem, který se rozstřikuje v nádobě, což maximálně podpoří provzdušnění.
  • Dále provzdušňujte víno kroužením v dekantační láhvi.
  • Nakonec jej nechte alespoň hodinu před servírováním klidně stát.
  • Odměnou vám bude krásně otevřené víno s komplexním projevem aroma a chutí.

Dekantace starších vín v bodech:

  • Starší vína se dekantují za účelem odstranění přirozeného sedimentu před vlastním servírováním.
  • Ideálně lahev minimálně 24 hodin před servírováním postavte, aby se sediment měl čas usadit na dně.
  • Víno potom pomalu přelévejte po stranách do dekantační nádoby.
  • Hrdlo lahve si sommeliéři často podsvěcují svíčkou, aby mohli kontrolovat čistotu dekantovaného vína.
  • Po dekantaci můžete ihned konzumovat.

Doplňkové parametry

Kategorie: Vinařské potřeby
Záruka: 2 roky
Hmotnost: 0.115 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: